Interview: Justin’s Johnson


Split i glazba, glazba i punk, punk i garaža, sve u jednom Justin’s Johnson, čiju postavu čine: Miro Alač –gitara, vokal, Goran Brzulja –bubnjevi, Grgo Bućan –bas gitara, Lenko Markusović –truba, Marin Cecić –saksofon, Ivan Boban –trombon i Frane Mihalj –truba. 

O samim počecima, koncertima i prvom albumu „Na krivom mjestu u pravo vrijeme“, koji izlazi na jesen, razgovarali smo s Goranom Brzuljom.

Za početak, odmah u glavu: zašto ime Justin’s Johnson? I kako ste se okupili kao bend?

Miro i ja smo se upoznali u ljeto hm, mislim 1999.,  i vrlo smo brzo počeli svirat zajedno. Prvo smo svirali u jednom HC bandu, da bi zatim napustili tu vrstu glazbe i počeli svirat ska punk. Pomalo smo skupljali nove ljude, tijekom godina se postava mijenjala, no evo već par godina djelujemo u istom sastavu, dobro se zabavljamo i nadamo se da ćemo to raditi još jako dugo vremena.

Ne mogu se sjetit jesmo li ime tražili dugo  kad smo ga dobili, ali naravno da postoji priča iza imena. Miro se jednom prilikom na chatu svađa sa nekim tipom iz Australije – Justinom. Stvorili su se klanovi, jedni za Mira, drugi za Justina. I tako u toj svađi Miro stavi na net sliku nekog deformiranog hm, muškog spolnog organa ilitiga pišulinca i napiše Justin’s Johnson. Ostalo je povijest…:)

Nakon svih ovih godina izašao vam je prvi spot. Sprema li se i prvi album i kako da ste odustali od pjesama na engleskom jeziku?

U početku nam je bilo nekako prirodno pisat i pjevat na engleskom jer skoro svi bendovi koji su ti glazbeni uzori pjevaju na tom jeziku. Tada nismo ni pomišljali o pjevanju na hrvatskom jeziku. Ali s vremenom se mijenjaš, ideš naprijed, sazriješ. Ne vjerujem da je bila neka prelomnica i da smo odjednom rekli idemo pisat na hrvatski. To je bia proces i došlo je prirodno i spontano. Sada nam ne pada na pamet pisat na engleski. Naravno na nastupima sviramo i stare pjesme na engleskom.

Naš novi i prvi album na hrvatskom jeziku je već snimljen, jako smo zadovoljni i jedva čekamo da ugleda svjetlost dana. Prije objave albuma ćemo snimiti jos 2 spota, takav je dogovor sa izdavačima. Spot za Pijana posla je izaša prošli mjesec, a uskoro bi trebali početi raditi  pripreme za snimanje novog.

Svi mi imamo svoja mišljena o glazbi, slušate li nešto drugo osim onoga što svirate ili vam je ska punk način života?

Naravno da slušamo i druge stvari. Ima nas sedam u bendu, svatko ima svoj ukus i malo je nezahvalno da pričam u ime svih. Mislim da svi jednako guštamo i volimo poslušat i Green day i Foo Fighterse i Stinga i Maidene i Sublime i …Grgo je metalac u duši, Lenko voli HC, nekidan dok smo se vozili na gažu smo u Marinovom autu slušali Dropkick Murphyse, njih nisam sluša godinama. Nije lako govoriti o tome, jer je danas glazba dostupnija nego ikad i svaki dan možeš otkriti dobar novi bend.

Ska punk kao način života? Huh, ne znam… Nama kao bendu sigurno jest i to doslovno, jer zbog glazbe stalno putujemo i sviramo. :)   Ako je neki bend angažiran, politički ili socijalno, sigurno da će on utjecat na tvoje misljenje. Ska je oduvijek bila glazba koja propagira jednakost i toleranciju.

Svirali ste s brojnim izvođačima, danas nastupate i s Gegom, gdje su u svemu tome samostalni koncerti JJ i kad vas možemo očekivati u Splitu?

Mi sviramo stalno, prošli smo Hrvatsku uzduž i poprijeko više puta. Ljeti sviramo većinom na festivalima, ovo ljeto smo zasad na Skavillu i Treća smjena festivalu, u 4.mjesecu smo bili u O’hare,… Zadnje vrijeme nešto manje nastupamo jer smo bili koncetrirani na album, snimanje, mixanje, izadavanje,… To je sad gotovo, iz studija izlazimo, u kombi ulazimo.

Što jednom bendu poput vas nedostaje u Splitu?

Mogao bih ti dva dana nabrajati što nedostaje. Ali kad pogledaš malo unazad, kad iz naše perspektive vidiš koliko smo postigli, gdje smo svirali i u kakvim uvjetima radimo, onda mogu biti sretan što smo još tu, šta se zezamo i guštamo svirat. Dok si god okružen dobrim ljudima ne nedostaje ti ništa.

Jeste li cijepljeni protiv pandemije Rozge, Severine i raznih turbo folk izvođača koji se šire poput zaraze. Na koji način se mladi alternativni bendovi mogu izboriti za svoju publiku na ovim prostorima?

Postoje dva načina – jedan je da uspiju nekako snimit i ubost «hit» koji ce se vrtit na radiju. Za sve nas obične glazbenike drugi način je svirat i svirat i svirat i bit uporan i strpljiv. U Splitu se uvijek moraš iznova dokazivat.

Sta se tiče Rozge, svaka joj čast. Ona tjera svoje, a ljudi to puše. Ona napuni Arenu, a Zuccheru je prazna. Ali to je jedan totalno drugačiji svijet koji ja baš i ne razumijem niti me zanima, pa nema smisla da komentiram.

Gdje se vidite u budućnosti i je li punk na ovim prostorima mrtav?

Mi smo zadovoljni malim stvarima – da budemo na okupu i sviramo ono šta volimo. Sve ostalo je samo plod našeg rada.

U zadnje vrijeme se pojavilo dosta novih bendova, nadamo se da će imati dosta uspjeha. Dok god postoji ijedan punk bend – punk nije mrtav.