Znanstvenik izvan vremena


Nikola Tesla, veliki znanstvenik sa naših prostora, čije su inovacije okretnog magnetnog polja i višefaznog sustava naizmjenične struje preobratile svijet, rođen je na današnji dan, 10. srpnja 1856. u Smiljanu.

Povodom rođendana Nikole Tesle, održana je konferencija za novinare u splitskom Zavodu za znanstveni rad HAZU-a, gdje je objavljen prijedlog za dodjelu međunarodne nagrade „Nikola Tesla“ koja će se održati iduće godine na 70. godišnjici smrti ovog velikog znanstvenika u Zagrebu.

Najavljeno je da će se u petak, 13. srpnja, u gradu Splitu, održati skup koja nosi naziv „Globalni okrugli stol Croatia 2012.“, na kojoj će se raspravljati o nagradi „Nikola Tesla“. Na skupu  će u organizaciji središnjice Globalnog okruglog stola iz Bruxellesa i Zaklade „40“ iz Pariza, sudjelovati predstavnici UNESCO-a, mnogi nobelovci, te Ivo Šlaus, predsjednik Svjetske akademije znanosti.

Prije najavljenog skupa, na Ekonomskom fakultetu u Splitu, održati će se i prva međunarodna konferencija o društvenoj transformaciji s temom da li je energija novac budućnosti.

Napomenimo i da su Savez za energetiku, obnovljive izvore energije, poticanje energetske efikasnosti i zaštitu okoliša grada Zagreba i portal Croenergo.eu objavili prvo nedovršeno izdanje kronologije inovacije Nikole Tesle u online formatu koje možete pogleda na ovome linku.

Dan rođenja Nikole Tesle, slavi se u Srbiji kao Dan znanosti, u američkoj Philadelphiji i Zemunu kao Dan grada. Dok seTeslin rođendan obilježava i u Chicagu, Perthu, New Yorku, Zagrebu, Smiljanu, Pragu, Moskvi, Bratislavi, Beču, Budimpešti, te selu Jabuka kod Pančeva.