Boris Peko: Je li sad bar malo jasnije?


Pitanje u naslovu je upućeno svim mojim prijateljima nakon obavijesti da je, Šuker odlučio (nešto mi se čini poznatim ovaj način odlučivanja) graditi kamp za pripreme HNS-a na Kajzerici umjesto u Makarskom primorju. Moji prijatelji se pitaju zašto toliko ne volim (pa čak i mrzim) Zagreb i sve u krugu 30-ak km okolo (ne šire). Sad su, nadam se, dobili bar mali dio odgovora.

Vrlo je važan uvod u priču. Naime, HNS je od UEFA-e dobio sredstva za gradnju kampa za pripreme reprezentacije,a ta sredstva moraju biti plasirana do kraja 2012. godine. Makarani su ponudili prostor od 70 tisuća kvadratnih metara, koji je kompletan u vlasništvu Splitsko-dalmatinske županije i samo čeka konkretnu namjenu. A ova bi bila idealna … Zamislite pripreme reprezentacije uz hlad borove šume, lagani maestral, zvuk cvrčaka i siguran sam da bi se ispunila ona Ćirina prognoza kako bi bili prvaci svijeta. Ali Marković, uf pardon, Mamić, ma što mi se događa? Evo točno: Šuker je odlučio.

Reprezentacija se priprema na Kajzerici. Ishođene su sve potrebne dozvole (ali postoje i u Baškoj Vodi), a Šuker tvrdi da će kamp 300 dana u godini biti „mrtvi kapital“. U kamp za pripremu reprezentacije, sa mediteranskom klimom, možda neće doći Barca, Real, Chelsea, Man.Utd ili Man.City, ali mislim da bi mogao Slaven nagovoriti ekipu iz Moskve. Pa možda i Mario ekipu iz Munchena. Neka takva 2 kluba dođu po jednom godišnje 10 dana, i eto 280 dana „mrtvog kapitala“. Još neka dva manje poznata po 10 dana i 3-4 još manjih po 5 dana. Ali imamo i dvije selekcije mladih reprezentacija. Smiju li one doći tamo? Neka svaka provede po 15-20 dana godišnje i to je 200 dana. Već sam ti smanjio brojku za trećinu. Ali ima mali problem. Ti bi trebao lobirati, raditi i zaraditi svoju plaću,a vjerujem da nisi baš za to sposoban.

Zašto ne volim Zagreb? Sve što turizam godišnje zaradi (a to je najviše u RH) se pobere i potroši u Zagrebu. Nadalje, politika 90-ih je sustavno uništavala sve što je vrijedilo,a bilo je južnije ili istočnije od Zagreba. Tako su mnogi moji prijatelji i prijateljice te rodbina išli u Zagreb kao što se nekada išlo u Njemačku. A ona famozna:“Dok je srca, bit’ će i Croatije!“, oni koji znaju o čemu se radi, sve im je jasno.

Zamislite otvaranje kampa u Baškoj Vodi. Za početak bi građevinska poduzeća i svi kooperanti iz ovog područja imala prednost te bi zaradili i to bi im puno značilo u ovakvim vremenima. Ali vjerujem da je već riješen izvođač za Kajzericu. Tu istu Kajzericu koja je blizu aerodroma i samog grada. Zamislite samo zrak tamo. Ja ne mogu i ne želim. Ali dalje, raste zaposlenost u Baškoj Vodi i okolici. Za samo održavanje bi se trebali zaposliti ljudi, pa za vođenje. Posebno bi se taj broj povećavao kada bi bilo gostiju (smanjio sam broj za 1/3 a sigurno bi stručnjaci i za više dana) jer bi trebalo voditi računa o njima. A kada bi se tek pročulo za taj kamp. Ma zamislite ručak Juppa Heynckesa i Fergusona i pričaju kako su čuli za neki kamp u Makarskoj, gdje je mir,tišina i gdje se mogu vrhunski pripremiti. Nakon toga Ferguson to prenese Mourinhu.

Znam da malo sanjam, ali „mouth-to-mouth“ marketing je najjači. Još kad bi se kamp vodio profesionalno pa se npr. do zadnja 2 dana ne bi znalo da je došao neki poznati klub. Tek se sazna kad odluči njihovih 5 igrača podijeliti autograme i malo se islikavati. Sad je to već do voditelja kampa. Eto,malo sam sanjario toliko mrzeći Zagreb i voleći Makarsku rivijeru,ali kao i uvijek: nema efekta. Ipak je Davor Šuker taj koji odlučuje.