Momir Krivec: Batinetina


momir batinetinaJužna Koreja, ne mogavši izdržati strašni telepatski pritisak spikerice na tv-u Sjeverne Koreje lansira raketu i nad Pyong Jangom se rasprši dvadeset milijuna cedeova PSY-ja; na nekoj utrci u SAD-u grune kontejner smeća i gledatelje i sudionike zaspe golema količina rebrica, čipsa i cole, dok Njemačku preplavljuje epidemija raznih domorodaca i umjetnih vagina, treba li uopće podsjećati kakva je neprigoda zadesila srednjodalmatinske otoke i Jamaicu.

Tako bi to vjerovatno bilo u raju, jer ispavši iz raja batina je sto posto pala među nas, a mi ko mi brže bolje dograbismo je i sad nam nad glavama svi mašu, mlataraju i prijete pa zašto ne bi i mi bar malo osjetili tu poslasticu zvanu moć jer batine se ama baš svi boje.
Da nije batine Pussy Riot bi već odavno zabavljale šahiste u gulag arhipelagu, Indijanci i bizoni bi bili samo arheološke iskopine, a Aboridžini bi završili kao i onaj šareni džukac sa Tasmanije.

Šta bi Ameri radili Rusima i obratno, Kinezi Lami, Japanci morskim sisavcima i Greenpeace-u, muslimani i židovi jedni drugima, supruge muževima, djeca odraslima, ni naučna fantastika ne bi mogla zamislit. Ipak od svih tih batina ima jedna koja remeti ravnotežu, najviše boli, prljava je a nije nešto ni velika, iako zbog te batine svi postajemo jedna velika batinetina, koja će jednog dana sigurno slupati cijeli univerzum ali samo nas homo sapiensa, jer flora i fauna ionako nemaju maštu. Pitanje je samo kad.

Koliko god to izgledalo nemoguće i temelj civilnog društva zvan demokracija je batina, jer kako objasniti da nas oni koje smo izabrali na mnogobrojnim demokratskim izborima, oni, dok ih nismo izabrali jednaki kao i mi, sada doslovno batinaju na sve moguće načine i okreću od nas glave kao od najsmrdljivijega piiiiip.

Znamo, doći će novi izbori, pa novi, pa novi, stavit će oni maske za disanje, mijenjat ćemo izabrane ali kao što znamo neće se ništa promijeniti u ničijim glavama, samo će batine postajati sve veće i veće, a mi ćemo postajati sve otporniji i naposljetku sami se latiti batine i svi svima polupat usijane glave.

Nažalost, zauvijek neodgovoreno pitanje će ostati zašto oni kojima smo omogućili da vladaju, uvijek gube razum i vezu sa stvarnošću i nikad im nije dovoljno dosta ionako već golemog materijalnog samozadovoljavanja, a sve, misleći valjda da ih štite represivni aparati, iako smo im i za njih dali mandat, onako, čisto da apsurd demokracije bude proporcionalan batini a batina u vječno prijetećem položaju.

Da smo bar bili malo pametniji pa im zavitaljili batinu nazad u raj ili u ono već kako se raj zvao prije nego li im je ispala batina, u stvari šta će njima sada raj pa tamo su ionako svi otegli papke. U stvari znate šta svekoliko čovječanstvo, od sada ako netko nađe batinu, vratite im je nazad da i mi možemo malo živjeti u raju.

Split, zemaljski pakao, 2013.

About these ads