Ögretici Karakter ile Kültür ve Sanat Programı


Linzfest09_c_Linz09-Kurt Groh_8

Merhaba!

U nekoliko navrata KUPEK je imao izlete iz ovog našeg ex yu područja. Dobro se osjećao, čak i odlično pa smo to odlučili uraditi još jedanput. Ostali smo na Balkanu i, barem temom, skoknuli u Tursku, konkretno u Istanbul jer upravo iz Istanbula su nam i gosti. Riječ je o bendu Baba Zula koji je gostovao na Tudo Mondo festivalu u Beogradu. Nakon koncerta u Domu omladije porazgovarali smo sa Muratom Ertelom, pjevačem, tekstopiscem i velikim sazlijom.

Ertel sebe smatra šamanom pa nema razloga da i mi to ne poštujemo. Njegov instrument izražaja je saz, koji je u Otomanskom carstvu bio smatran oružjem, odnosno instrumentom pobune jer su se uz saz spjevale pobunjeničke pjesme, a upravo to je u Muratovim rukama saz danas. On uz saz pjeva o slobodi, a na svoj način njegove pjesme direktna su kritika aktuelnog turskog društva i vlasti zbog čega su bili zabranjivani na pojedinim turskim radio stanicama.

Razgovor o sazu, o slobodi, o Balkanu je vođen na engleskom jeziku jer niti mi govorimo turski, niti Murat naš jezik ali mudri ljudi se lako sporazumjevaju.

U drugom dijelu emisije vratili smo se u naše mahale, konkretno u Užice gdje je baš tih dana, kad je i Murat bio u Beogradu, održavan osmi po redu festival “Na pola puta”. Poslušajte impresije Ružice Marjanović, naše drage gošće iz Užičke gimnazije, a nakon nje i atmosferu sa festivala koju su stvarali đaci Gimnazije na večernjim čitanjima. Poslušali smo kako je to izgledalo kad su na festivalu čitali Emir Imamović- Pirke, Bekim Sejranović i Saša Stanišić.

Bujrum! (http://www.mixcloud.com/dejankozul/kupek-65-baba-zula-i-u%C5%BEi%C4%8Dka-%C4%8Ditanja/)

About these ads