Kupek: Kako je ideologija pokretala jugoslavenski kolektiv?


vreme poluraspadaU danima oko nekadašnjeg Dana mladosti stigao nam i novi KUPEK. U ovoj, skoro pa đavolskoj, 66. epizodi bavili smo se jugoslavenskim naslijeđem, ali i užičkom underground scenom.

Kako je ideologija kojom je rukovodio drug Tito pokretala koletivno tijelo pokušale su nam objasniti Marta Popivoda i Ana Vujanović u skoro istoimenom filmu. Film “Jugoslavija-kako je ideologija pokretala kolektivno telo” prikazan je nedavno premijerno u Berlinu, a prije skoro mjesec dana i na Beldocsu.

Od prvih omladinskih radnih akcija, preko sletova, studentskih protesta ’68, zatim opet sletova, pred Titinu smrt, sletova poslije smrti, gazimestanskog okupljanja i zlosutnih Miloševićevih riječi, pa sve do protesta ulicama Beograda od 9. marta 1991. i konačno 5. oktobra 2000. godina pitamo se zajedno sa autorkama filma da li su akteri bili pijani u trenutku kad su gradili državu ili su bili pijani u trenutku kad su divljački uništili i spalili ono što su sami sagradili.

O filmu, ali i o ideologiji i kako ideologija utiče na kolektivnu svijest, o antifašizmu, zabludama demokracije razgovarali smo sa Anom Vujanović kao scenaristkinjom i Martom Popivodom, kao režiserkom filma.
U drugom dijelu emisije ponovno smo skoknuli do Užica.U prošloj smo slušali izvođenja pisaca na festivalu “Na pola puta”, a u ovoj ćakulamo sa Danilom Stojićem. Danilo se inače bavi videom, radi samostalno i u saradnji sa grupama i autorima kao što su Radio Xanax i Shrink FM, a bio je i jedan od osnivača i aktivni učesnik u radu „Undergrada“, nezavisne ogranizacije iz Užica koja se bavi promocijom underground kulture.

“Undegrad” je objavio i njegovu knjigu “Vreme poluraspada”, koju je ilustrovao Branko Tešević, a knjigu je promovisao u aprilu prvo u Užicu, zatim i u Beogradu.

Otvorite oči jer neprijatelj vreba iza svakog ćoška i naćulite uši i poslušajte 66. KUPEK.
http://www.mixcloud.com/dejankozul/kupek-66-kako-je-ideologija-pokretala-kolektivnu-jugoslaviju/

About these ads