Kupek: Vožnja od Beograda ka Prištini


polip-15-october-32

 

Kad pričamo o jugoslavenskoj umjetnosti, o prostoru omeđenom zajedničkim jezikom, istorijom, kulturom često namjerno, ili ne zapostavljamo Kosovo. Zapostavljeno je bilo i za vreme stare Juge. Nisu se uklapali ni slavenstvom, odnosno neslavenstvom, a još manje jezikom. A tko još danas može apsolutno tvrditi da njegovim, odnosno njenim venama kola slaveska krv.

Ovo neće biti KUPEK o krvi i zemlji, o pripadnosti jednoj ili drugoj naciji. To je nebitno. Ovo je KUPEK o lijepoj riječi, a ona kao što znamo otvara sva vrata.

Od 10. do 12. maja u Prištini je održan treći po redu književni festival Polip. Festival organizuje ekipa iz Betona i Qendra multimedija iz Prištine u pokušaju da približi dva daleka društva – srpsko i kosovsko.

Tema ovogodišnjeg festivala je bila literatura razdvojenih svjetova i to ne samo Kosova i Srbije, nego Palestine i Izraela, Albanije i Grčke i Kipra itd. Bilo je gostiju i iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske koji su imali zadatak odgonetnuti postoji li postjugoslavenska književnost i šta ona zapravo predstavlja.

O ovogodišnjem POLIP-u, kao i o stanju iznad kosovskog teatra razgovarali smo sa Jetonom Nezirajem, a garnirali smo razgovor nastupom našeg prijatelja Đorđa koji se u Prištini krio iza imena Ah Ahilej.

Drugi dio emisije pripremile su nam omladinke KUPEK-a, tačnije jedna od njih. Jelena je razgovarala sa članovima tri beogradska benda, koji možda jesu mladi po svom postojanju ali nikako nisu po sviračkom stažu. Bendovi Halftones, VVhile i Mnjenje predstavljaju nove snage BG underground scene pa ćemo poslušati Andriju i Stevana iz VVhilea, Nebojšu iz Mnjenja i Suzanu iz Halftonesa.

Čujmo i počujmo kako je biti underground bendom u Srbiji i Beogradu 2013. godine.

KUPEK No 67 možete poslušati ovdje (http://www.mixcloud.com/dejankozul/kupek-67-od-beograda-do-pri%C5%A1tine-i-natrag/). Uključite se u vožnju od Beograda ka Prištini i nazad. Dobrodošli su svi dobre namjere. BASHKË ËSHTË E MUNDSHME!

About these ads