Mini-star kulture u jubilarnom KUPEK-u


damirniksicpanorama1500

 

Doba nacionalnog “romantizma” je prošlost. Jeste da je to pojam koji nas vezuje za 19. vijek, ali neki od nas još nisu izašli ni iz 14. vijeka. Došlo je neko drugo vrijeme, vrijeme u kom se kristališe jedan globalni pokret kojeg predvodi jedna nova generacija. Generacija kojoj nacija više nije na prvom mjestu. Iako nešto stariji od nje, Damir Nikšić je njen glasnogovornik. Ovo je KUPEK o njemu i o nama.

O novonastalom pokretu “Occupy” u KUPEK-u smo se bavili više, manje posredno sve do Istanbula čemu smo posvetili čitavu epizodu i opet je nedovoljno. Ovoga puta skoknuli smo do Sarajeva i razgovarali smo sa Damirom Nikšićem, umjetnikom, matematičarem, filozofom, antropologom, skoro pa genijem. Čovjekom koji je okupirao Umjetničku galeriju u Sarajevu još dok je pokret tek nastajao.

Uhvatili smo ga u pauzi protesta za JMBG ispred Parlamenta BiH i pričali o kulturi danas, tu i tamo, o ovom vremenu danas, tu i tamo, o angažovanošću danas, tu i tamo.

Damir Nikšić je odavno nepoželjan gost u galerijama iako je svoje radove izlagao i na Venecijanskom “bijenaletu”. Kist mu nije bio dovoljan pa se jednako dobro, ako ne i bolje snalazi i sa gitarom u ruci, kamerom, glumom…

Istupio je iz galerija, a svoju umjetnost i viziju dijeli preko Youtube kanala

Jubilarni KUPEK posvećujemo toj novoj generaciji kojoj je Damir Nikšić mini-star kulture.

KUPEK # 70 možete poslušati ovdje. A sve što ste htjeli znati o KUPEK-u, o prethodnim emisijama, a niste smjeli pitati saznat ćete na FB (https://www.facebook.com/pages/KUPEK-Kulturno-umjetni%C4%8Dki-program-edukativnog-karaktera/109878199086397) i blog strani (http://thekupek.blogspot.com/). Uživajte uz Damirovu priču i glazbu.

About these ads