Dalmacija u mom KUPEK-u


Tuđman-i-Milošević-by-Feral-TribunePrvi u triologiji KUPEK-a koji će biti posvećen herceg-dalmaciji nudi razgovor sa Predragom Lucićem, dobrim duhom Splita, kao i sa Yurijem iz Stillnessa koji taj duh širi po Zagrebu.

Spjevao je Oliver davno “Ča je pusta Londra kontra Splitu gradu?” Kad malo zastanemo i razmislimo prije nego što emocionalno odgovorimo odgovor bi mogao biti poražavajući. Po Split naravno. No, ne živimo mi u Londri, sivom i kišnom, nego živimo tu di živimo. A Split? Da, živimo i u Splitu, makar to ne bilo baš fizičkim prisustvom.

Kad spomenemo Split većini fudbalskih zaljubljenika on je asocijacija na Hajduk. Split je asocijacija na Malo i Velo Misto, na Feral Tribune…Teško se ovdje zaustaviti ali listu dopunite sami u svojim mislima.

Mi vam možemo pomoći u tome. U KUPEK-u # 71 ugostili smo dvojicu Splićana. Jedan je za brojne ljubitelje Feral Tribune-a postao također jedan od sinonima Splita. Ove godine je prvi puta, nakon 23 godine, do Beograda doletio na krilima JAT-a kako bi na KROKODIL festivalu, na BELEF-u, predstavio ljubavnu poeziju.

Predrag, Duje, Lucić je u Beogradu kao doma. U Beogradu je proveo svoje formativne godine, godine bujanja nacionalizma, ali i godine bujanja kritičke misli, koja je na kraju ipak morala da se povuče pred bolešću koja nas izjedala.

Poslušajte kako je to izgledalo sredinom osamdesetih i kako se Duje zarazio pisanjem. Ta zaraza ga i dalje drži. U iščekivanju da ministarstva obrazovanja odobre njegove čitanke nastrane književnosti (Sun tzu na prozorčiću), lekcije za ponavljače povijesti (Bezgaća povijesne zbiljnosti) i čitanku iz prirode i društva za treće razrede glazbenih, književnih i medicinskih škola (Gusle u magli) Duje je razotkrio tajnu njihovog uspjeha u KUPEK-u.

I tu smo mogli i stati jer je Duje bio raspoložen pa je KUPEK sa njim zatvorio i drugi sat, ali vrlo je značajna pojava i Splićana u Zagrebu pa smo i tome htjeli dati malo prostora. U trećem satu razgovarali smo sa Yurijem iz Stillnessa. Razgovor je vođen još onomad u Novom Sadu na obilježavanju Dana Evrope, Dana pobjede.

Yurija je lako naći i u drugim projektima izvan Stillnessa, poput Golema, ali u svakom od njih Yuri je Yuri. Oštar na riječima i na izvedbi.

Uživajte u razgovoru sa Dujom, a zatim i sa Yurijem koji je vodila Anja, pionirka KUPEK-a, trenutno na privremenom radu u Evropi, odnosno u Benkovcu. Neka guze ostanu u moru, a uši uz KUPEK (http://www.mixcloud.com/dejankozul/kupek-71-dalmacija-u-mom-kupek-u-luci%C4%87-i-yuri/) koji posvećujemo nedavno preminulom dobrom, pa i predobrom duhu Splita – Ćići Senjanoviću.

About these ads