Hercegovina uzvraća udarac


MRS Poster 3U drugom dijelu herceg-dalmatinske triologije KUPEK-a idemo do Mostara. Baš tamo gdje smo bili otprilike prošle godine u isto ovo vrijeme pred jubilarni 10. Mostar Blues Festival. Ove godine povod za odlazak u Mostar, osim još jednog festivala, je i Mostar Rock School koja je izbacila prve bendove. Predstavili smo i jedan sjajan bend iz Ljubuškog, simpatičnog imena – Siledžije, a pričali smo i o ovogodišnjem Terraneo festivalu.

U Kosovskoj Mitrovici već pet godina postoji Mitrovica Rock School. Projekat su pokrenuli “Muzičari bez granica” (Musicians without Borders) baš kako bi rušili postojeće granice među mladim sugrađanima na sjeveru i jugu Kosovske Mitrovice.

Od prošle godine i Mostar ima istovjetnu školu. Mostar Rock School vodi Orhan Maslo – Oha, dobošar, bubnjar, muzičar i prijatelj KUPEK-a sa kojim smo ovom prilikom i pričali.

Značaj postojanja ovakve škole u gradu u kom su podjele prije svega u glavama nije samo u muzičkom smislu. Ako je rock’n'roll stvoren kao bunt onda je ova škola sjajna baza za stvaranje bunta protiv postojećeg stanja u gradu, u Bosni i Hercegovini, na Balkanu, pa i šire i zaslužuje punu podršku.

Koji su bendovi koji su izašli kao prva generacija Mostar Rock School, šta se sve izrodilo iz škole, i šta će se sve izroditi, kako Grad Mostar gleda na ovu inicijativu koja ruši postojeće barijere, ali i šta nas čeka na ovogodišnjem 11. Mostar Blues i Rock festivalu pričali smo sa Ohom.

Na završnom nastupu bendova 28. juna u Mostaru nastupao je i jedan sjajan bend iz Ljubuškog. Zovu se Siledžije i ukratko smo ih predstavili u ovom KUPEK-u.

Za kraj KUPEK-a # 72 pripremili smo morsko osvježenje. Šta nas sve čeka na Terraneo festivalu u Šibeniku? Odgovor je ponudila pionirka Jelena.

Prisustvujte dobrovoljnom silovanju bubnih opni ovdje (http://www.mixcloud.com/dejankozul/kupek-72-hercegovina-uzvra%C4%87a-udarac/).

About these ads